Asperger and me

VOOR EEN GOED GESPREK

Asperger and me

Een steengoede docu met Chris Packham, gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Enige tijd geleden heb ik eenzelfde diagnose gekregen dus was er voor mij veel herkenning. Met die diagnose vielen voor mij alle puzzelstukjes op hun plaats: mijn vele alleen-zijn, de keuze voor een kluizenaarsleven, mijn grote liefde voor de stilte, de stilteretraites en het houden van een prikkelarme omgeving, de moeite die ik heb om in gezelschap in verbinding te komen met mijn emoties en deze naar behoren te managen en de vele aparte interesses die als obsessies nagejaagd worden. Het was een opluchting, een groot inzicht maar er was ook het rouwproces om wat er niet geweest is. Alsof het gestolde verdriet van al die jaren van eenzaamheid, pesterijen en onbegrip plotsklaps loskwam. Ik weet nu wat ik niet kan, genezen kun je immers niet maar ik ken wel mijn talenten. Als geen ander heb ik langdurig een stille omgeving mogen ervaren en daarover kunnen schrijven. Naar mijn mening zijn mensen met Asperger belangrijk voor het vormen van een subcultuur van eenvoud, stilte, rust, integriteit, onthaasting en een liefde voor de natuur. Waar zij van nature naar reiken is dát waar de wereld nu meer behoefte aan heeft.